środa, 17 października 2018

PYSZNE I ZDROWE KANAPKI- gr. I i II





17 października dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania  śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków.
Przedszkolaki podjęły wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie śniadanie. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy.Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet  największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.


















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz